AETRIN: “El sector de la tripa natural està patint. És un canvi substancial dirigit a l’especialització i professionalització del sector, que és l’aposta de la nostra associació”

AETRIN, Associació Espanyola de Tripa Natural, agrupa les companyies dedicades a la importació i exportació tant de tripes nacionals com provinents de Tercers Països. Nascuda el 1984, la seva finalitat és unir i representar el sector de la tripa natural a Espanya, demostrant que és un sector competitiu, altament productiu i especialitzat. Vicente Gallent és president de l’associació des 2018. Jove i dinàmic, Gallent ha portat a l’associació a ser molt exigent amb els seus socis, lluitant per la revaloració d’aquest sector i perquè fos cada dia més professional i especialitzat. AETRIN ha entrat a formar part d’Anafric, associació cada dia més gran i més fort.

 

 

 

 

Què és AETRIN i com defensa els interessos dels seus associats?

Som una associació, nascuda el 1984, amb la finalitat d’unir i representar el sector de la tripa natural a Espanya, demostrant que és un sector competitiu, altament productiu i especialitzat. Hem de posar l’accent en el màxim rigor de les condicions sanitàries i professionals de l’època, i això s’aconsegueix aglutinant totes les activitats relacionades amb les tripes naturals: Des de l’inici a l’escorxador, l’assecat dels budells i la seva posterior escorregut, fins a les indústries de classificació i comercialització. AETRIN a més, agrupa les companyies dedicades a la importació i exportació tant de budells nacionals com provinents de Tercers Països.

Quins han estat els principals problemes dels associats durant els moments més greus de la crisi sanitària?

Una dels principals problemes dels associats ha estat la mobilitat de la tripa natural als fabricants. La denominació “natural” de la tripa, ens exigeix ​​proximitat al producte i com hem pogutvvisitar els clients això ens ha suposat un problema. El mercat s’ha fragmentat entre les empreses grans que subministren a grans empreses i les empreses petites que subministren a el mercat de l’hostaleria. La interlocució amb l’administració i en especial amb l’explotació animal de la qual depenem tant per importar com per exportar budell natural és molt important.

Quina és la situació actual en el sector de la tripa natural?

La situació actual de el sector de la tripa natural, com tot el sector carni, està patint. És un canvi substancial dirigit a l’especialització i professionalització del sector, l’aposta de la nostra associació.

 

 

El mercat s’ha fragmentat entre les empreses grans que subministren a grans empreses i les empreses petites que subministren a el mercat de l’hostaleria. La interlocució amb l’administració i en especial amb l’explotació animal de la qual depenem tant per importar com per exportar tripa natural és molt important.

 

El sector està molt especialitzat i professionalitzat. Quines són les principals característiques d’un bon professional de la tripa natural?

Es un producte que necessita molta especialització molt coneixement i les necessitats o requisits de client. La veritat és que des de l’associació s’ha lluitat molt en els últims anys per la revaloració d’aquest sector i perquè fos cada dia més professional i especialitzat. En aquest sentit, des de l’associació s’han dut a terme dues actuacions fonamentals per arribar a la consecució d’aquesta professionalització que són:

  • Reglament d’ús per a la Marca de Garantia de “Tripa Natural Garantida por AETRIN” que serveix per distingir exclusivament el budell natural d’origen animal, que compleixi des del seu inici a l’escorxador, el salat de les tripes i el posterior escorregut, fins les indústries de classificació i comercialització, tots els requisits exigits en el Reglament. Per a la distinció d’aquelles tripes que compleixin amb el Reglament podran utilitzar el logotip o segell de qualitat creat.

 

 

  • Un estudi sobre l’etiquetatge de productes carnis amb l’objectiu principal d’analitzar les declaracions d’etiquetatge respecte a la tripa natural o embolcalls de productes carnis produïts i comercialitzats a Espanya.

 

Des de l’Associació s’ha lluitat molt en els últims anys per la revaloració d’aquest sector i perquè fos cada dia més professional i especialitzat.

 

                          Vicente Gallent al seu despatx de l’associació:”Com a associació sectorial, necesitàvem una major representativitat governamental. Per aquest motiu ens hem incorporat a Anafaric. 

 

Vostès participen en diverses associacions a Europa. Quins són els temes que decideixen i com es posen en pràctica les decisions?

Actualment vam participar a l’ENSCA que és l’Associació Europea d’empreses que efectuen activitats relacionades amb la tripa, associacions europees del mateix sector on plantegem les modificacions legislatives europees que efectuen a la tripa natural, la seva comercialització, exportació, etc. també som partícips de la Insca que aglutina a nivell internacional més gran de l’món les empreses vinculades amb els budells naturals.

Per això es manté una estreta relació amb l’Associació Europea de Tripa d’Embotits Naturals (ENSCA). ENSCA és l’associació europea per a la indústria de budells naturals. Els membres de ENSCA inclouen associacions nacionals, productors, proveïdors i corredors de productes de tripa natural i es manté una estreta relació amb l’Associació Internacional de Tripa Natural (INSCA).

AETRIN passa a formar part d’Anafric. Què representa i com es beneficiaran els seus socis?
Pensem que com a associació sectorial necessitàvem una major representativitat governamental i sobretot davant de les interprofessionals, considerant que ANAFRIC és l’associació que millor pot defensar els interessos de la nostra entitat i dels nostres associats, fins i tot de forma individual.

 

Col·laboradors