skip to Main Content

Anafric participa en la High-Level International Conference de Berlín per a analitzar el repte de la pesta porcina

La High-Level International Conference és una de les activitats emmarcades en l’edició número 85 de la Setmana Verda Internacional de Berlín i se celebra aquest divendres 17 de gener a partir de les 16h. La conferència ha estat organitzada per la Comissió Europea.

Part de la premissa de l’existència certa d’una propagació sense precedents de la pesta porcina africana (PPA) a tot el món per al que es requereix una acció global i una col·laboració i comunicació encara més efectiva.

Anafric ha stat present en aquest acte a través de la seva tècnica en seguretat animal Carolina Cucurella, per a transmetre als associats i a la resta del sector que “el futur de la producció mundial de carn de porc i, per tant, la seguretat alimentària està sota l’amenaça de la PPA”.

De fet la conferència porta per títol “El futur de la producció mundial de carn de porc sota l’amenaça de la pesta porcina africana” el que constata la urgència d’actuacions comunes per part de tots els països implicats.

Encara que s’han extret conclusions generals i específiques, totes elles es poden resumir, segons apunta Cucurella, que “cap país pot lluitar amb la pesta porcina per si sol. És necessari compartir informació perquè sense una vacuna serà impossible eradicar la malaltia a nivell global “.

Conclusions

Entre les principals conclusions que van apuntar des de la comissió de Salut i Seguretat, destaquem:

• La prevenció i el control requereixen recursos importants i una estratègia mundial a llarg termini.
• És essencial compartir experiències i millorar la preparació, prevenció i control de la PPA, aplicant un enfocament comú en línia amb l’Organització Mundial de Sanitat Animal.

Per tot això, es necessitaran els recursos necessaris per a garantir:

  • Major coordinació i cooperació entre el sector de l’agricultura i el del mediambiental (inclosos serveis veterinaris, agricultors comercials, silvicultura, organismes de gestió i caçadors) per a controlar i prevenir eficaçment la propagació de la PPA tant en porcs domèstics com salvatges, amb l’aplicació de mesures de bioseguretat apropiades.
  • Augmentar la difusió sobre les conseqüències de la PPA a través de campanyes i estratègies de comunicació.
  • Col·laboració científica i tècnica en l’àrea de recerca a nivell mundial, així com un finançament adequat, per a continuar avançant en la recerca sobre la PPA i desenvolupar una vacuna efectiva tant per a porcs domèstics com salvatges.
  • Major transparència, confiança i intercanvi d’informació sobre la PPA entre països, inclosos intercanvi de dades sobre comerç il·legal i controls d’equipatge personal i deteccions de PPA per millorar els controls efectius específics. La cooperació amb les autoritats pertinents també és important per a prevenir el trànsit d’animals
  • Intercanvi d’equips d’experts i l’organització de seminaris i tallers internacionals.

La conferència va ser inaugurada per Stella Kyriakides, Comissionada de Salut i Seguretat Alimentària i per Julia Klöckner, Ministra Federal d’Alimentació i Agricultura d’Alemanya.

Per a Kyriakides, “els ciutadans hem de ser conscients de la gravetat que pot ser transportar productes contaminats pel que volem ciutadans informats”.

Julia Klöckner, qui ha especificat que “la PPA és molt perillosa: no per a les persones però sí per a l’existència econòmica dels ramaders”, ha explicat també algunes de les mesures posades en marxa en Alemanya com a campanyes informatives adreçades al personal sanitari i a les àrees de servei amb papereres modificades “per a evitar que els senglars puguin agafar menjar”.

Altres de les mesures ha estat, segons Klöckner, la coordinació entre Alemanya i Polònia per a la prevenció de l’entrada d’animals contaminats, o la coordinació amb les autoritats veterinàries per al control d’equipatges.
Però també s’ha posada en marxa les tanques perimetrals en totes les explotacions per a evitar entrades i sortides de malalties.

Taku Etoh, Ministre d’Agricultura del Japó, també ha explicat que el seu país “està reforçant els controls, sobretot les mesures de bioseguretat i control en fronteres”

Joachim Rukwied, President de Copa (Comitè de les Organitzacions Professionals Agràries), ha manifestat durant el seu parlament que “una vegada aconseguim els objectius de sostenibilitat en el marc del Green Deal, haurem de buscar mecanismes per cuidar els agricultors i ramaders. Necessitem noves tècniques de cria d’animals i un pressupost estable per a la PAC”.

S’han organitzat panells de discussió per tractar el tema. En ells ministres d’agricultura com Desislava Taneva, de Bulgària; Jae-ouk Lee, de Corea del Sud o Bridget McKenzie, d’Austràlia -país no afectat, però que també està vigilant fronteres- han explicat les seves mesures de control.

Monique Eloit, Directora General de la World Organisation for Animal Healt (OIE), apuntava en el seu discurs que “cap país està fora de perill” però “amb les normes estrictes de bioseguretat i el compliment de les de l’OIE es podrà evitar l’entrada”.


Quant a la PPA a la Xina, Wang Gongmin, Deputy Director General, Ministry of Agriculture and Rural Affairs, de la República Popular de la Xina, ha explicat que “s’està treballant per fer costat a la població agrícola” i s’està col·laborant amb la resta de països per lluitar contra la malaltia.

Anne Bucher, directora general de DG SANTE, ha clausurat oficialment la conferència amb tot un marc de punts a posar en pràctica pels diferents països.