Anafric reclama a Govern el retorn immediat de l’IVA avançat per les empreses càrnies exportadores davant la falta de liquiditat per la inactivitat de el sector HORECA

El sector carni en el seu conjunt està vivint moments d’extrema dificultat per la crisi de la COVID 19. A excepció d’unes poques grans empreses, la majoria de el teixit industrial carni a Espanya el conforma petites i mitjanes empreses que han perdut totalment les seves vendes en el canal HORECA i de venda de proximitat. No tenen entrada de diners, però han de fer front a pagaments a seguretat social, impostos, lloguers i pagaments a proveïdors en especial als ramaders. S’està produint una crisi en el sector que serà molt difícil de remuntar.

Per aquest motiu Anafric, associació empresarial càrnia que representa el sector de manera transversal, reclama a Hisenda que faciliti liquiditat a les pimes de el sector retornant “de manera immediata” l’IVA que aquestes empreses han avançat a Hisenda en les compres de productes que, després de transformar-se, es destinen a l’exportació: “Hisenda està trigant una mitjana de 5 mesos en tornar aquest IVA, un termini exagerat i injustificat, que no es correspon amb els països de l’entorn ni amb els terminis mitjans a nivell mundial, amb el que el Govern central està precipitant a el sector a una manca de liquiditat que el compromet seriosament “, afirma José Friguls, president de Anafric.

Com actua l’Agència Tributària a Espanya en les exportacions

En termes generals, la llei confereix a l’Administració Tributària un termini màxim de 6 mesos per comprovar les devolucions sol·licitades, a partir d’el qual es meriten interessos a favor de contribuent. No obstant, aquest termini genèric no té justificació en relació a l’IVA i, menys encara, per a l’exportador freqüent, on l’Administració té accés a la informació de contribuent en temps real, de manera que “l’Administració Tributària hauria agilitzar el procediment de devolució , especialment en un context econòmic com l’actual”.

Per als exportadors freqüents, aquesta demora en liquidar les devolucions d’IVA revesteix especial gravetat “perquè, a l’suportar IVA en les seves compres però no repercutir-lo en les seves exportacions, el saldo constant de les seves liquidacions és al seu favor, de manera que permanentment es veuen en aquesta situació d’haver d’esperar els 5 mesos de mitjana que triga Hisenda a pagar-los”, explica el president de Anafric.

 

Com actua l’administració tributària en altres països

No obstant això, en la pràctica, hi ha diferències sorprenents respecte d’altres països de l’entorn que han dissenyat mecanismes per tal de no tensar la liquiditat dels exportadors.

  • A Itàlia aquelles societats que compleixin determinats requisits, seran considerades com a “exportadors recurrents” (esportatori abituali), la qual cosa els permet no suportar IVA en les adquisicions / importacions que realitzin.

 

  • En la mateixa línia, hi hauria el cas de França, on és possible obtenir un certificat conforme la Societat està exempta d’IVA per les adquisicions que, amb posterioritat, seran objecte d’exportació.
  • Així mateix, si ens centrem en el termini de devolució màxim de 6 mesos a Espanya (sent 5 mesos el termini mitjà de devolució en la pràctica), observem que és notablement superior a què existeix, tant en països dins de la Unió Europea com a països fora d’ella. Així, tenim els exemples de Portugal (30 – 60 dies) o Alemanya i Bèlgica (3 mesos); i fora de la UE, Xile, (5 dies hàbils) o Malàisia (28 dies).

Conclusió

José Friguls exposa la serietat de la situació. “No ens podem permetre estar un dia més en aquesta realitat. Representem a un sector que ha estat en primera línia durant aquesta pandèmia i en canvi no veiem cap tipus d’interès per part les autoritats públiques. No reclamem ajudes, no demanem subvencions. Només que el sector rebi la seva: el que ha pagat per llei de manera anticipada, que li sigui retornat per garantir la liquiditat i els seus llocs de treball”.

Col·laboradors