Carne y Salud: La carn i els elaborats carnis, protagonistes durant el confinament

Després de set setmanes transcorregudes des del 9 de març s’han posat a disposició de la població 4,5 milions de tones d’aliments i begudes, el que indica que les llars espanyoles han consumit un milió de tones més respecte a el mateix període del 2019, segons les dades fetes públiques pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

 

La crisi actual està mostrant a la societat la importància de totes les baules de la cadena alimentària per subministrar productes de primera necessitat a les llars, un valor que agricultors, ramaders i sector transformador i comercialitzador vénen reclamant des de fa molt de temps

 

Per la seva banda, la indústria càrnia ha seguit transformant les produccions ramaderes, generant en total unes 130.000 tones setmanals de carn i unes 20.000 tones de productes carnis, prop d’un milió de tones en el total d’el període estimat, per proveir les carnisseries i establiments d’alimentació de pobles i ciutats.

D’acord amb aquestes dades, les llars espanyoles mostren la seva preferència pel consum de productes frescos, ja que productes bàsics de la cistella de la compra com carns fresques, fruites, hortalisses i llegums i peix fresc registren pujades per sobre de la mitjana, i mostren que la població aposta per patrons de consum equilibrats en els quals s’inclouen tots els grups d’aliments, d’acord amb les recomanacions dels experts i amb patrons alimentaris saludables i tradicionals a casa nostra com la Dieta Mediterrània.

 

 

Tancament de canal HORECA

En tot cas la pujada de l’consum a la llar no suposa una recuperació de l’consum total, ja que el tancament del canal d’hostaleria i restauració està afectant de forma molt seriosa a nombroses carns com les d’oví-cabrum, carn de conill, productes ibèrics, garrí, talls de boví de més valor, pernils i paletes guarits, etc., que concentren les seves vendes en aquest canal Horeca.

El paper estratègic de la cadena alimentària

La crisi actual està mostrant a la societat la importància de totes les baules de la cadena alimentària per subministrar productes de primera necessitat a les llars, un valor que agricultors, ramaders i sector transformador i comercialitzador vénen reclamant des de fa molt temps i que ara ha quedat patent amb el treball de tots els operadors de sector durant les difícils setmanes que està afrontant la societat.

A més, de l’empenta econòmica que suposa el sector, la ramaderia aporta beneficis en el terreny mediambiental contribuint a prevenir incendis a través de la pastura, a prevenir l’erosió i la desertificació, manté ecosistemes únics com la devesa i les seves pastures actuen com a embornals de carboni.

El sector de la carn d’Espanya agraeix la valoració del seu treball per part dels ciutadans i reitera el seu compromís per posar a la seva disposició carns produïdes de forma ètica, responsable, sostenible i saludable, i per seguir treballant, al costat de la comunitat científica, a promoure els avantatges d’una alimentació variada i equilibrada i un estil de vida actiu i saludable en el marc de la nostra Dieta Mediterrània.

Col·laboradors