Conclusions del XII Forum Nacional del Caprí

Cabrandalucía ha celebrat la dotzena edició del Fòrum Nacional del Caprino a Aracena els dies 30 de juny i 1 de juliol, en format mixt, combinant la formació presencial amb la virtual. Amb el títol La regeneració d’un sector resilient, s’han celebrat diferents tertúlies, debats i ponències que han posat de manifest la capacitat de resiliència que tenen els diferents sistemes productius del sector cabrum davant la situació de canvi global.

24 ponents i moderadors han analitzat el camí que cal seguir per arribar a ser un sector sostenible i rendible. 34 empreses i entitats han donat suport a aquest esdeveniment que s’ha convertit en el fòrum de referència que necessita el sector.

Algunes de les conclusions interessants d’aquest fòrum us les resumim en diferents apartats:

Resiliència en ramaderia caprina

  • En l’actual tendència de residus zero d’antibiòtics cal recuperar el coneixement tradicional i investigar en l’ús de la fitoteràpia per prevenir i tractar malalties al cabrum.
  • La Intel·ligència Artificial tindrà un paper fonamental en la presa de decisions a les explotacions caprines.
  • La ramaderia caprina està fent passos en la millora de l’emissió de GEH en millorar la gestió, la qualitat dels aliments i la microbiota, responsable de la rumia. A més de reconèixer-se el paper d’alguns sistemes caprins com a embornal de carboni.

Reproducció

  • La planificació i el control reproductiu són essencials per a la millora de la rendibilitat de les explotacions
  • L’exportació de models productius d’altres espècies (boví, porcí o conills) on els mascles han desaparegut de les explotacions i totes les femelles són inseminades podria ajudar a la planificació en granja.

Sanitat

  • Cal instaurar-se un canvi de xip en l’ús dels medicaments tant en ramaders com en el veterinari a través de la formació i la gestió.
  • Els sectors ramaders espanyols ja han fet un gran esforç en reducció de medicaments sent referent a nivell europeu.

Alimentació

  • La millora de la dieta amb els aminoàcids essencials permet un increment important del benefici econòmic de les explotacions caprines lleteres.
  • Des de mitjan 2020 els preus augmenten, més crític a finals de 2021 i 2022 un 75% en total del pinso. Els motius d’aquest ascens han estat: canvi climàtic, injecció de liquiditat que van decretar els bancs centrals del món arran de la pandèmia de COVID-19, el mercat nacional de cereals i lleguminoses per sota de la mitjana per la sequera, l’especulació al mercat de les matèries primeres tenint actualment un mercat sobrevenut, la compra de la Xina per sobre del normal en els últims anys, la guerra d’Ucraïna i l’augment del dòlar al mercat de divises.
  • El futur és incert, encara que s’entreveu una certa baixada dels preus.

Rendibilitat

  • Hi ha un problema de reconeixement de les funcions de la ramaderia que realitza per a la societat, el ramader ha de parlar-ne.
  • El sector caprí ha de continuar amb el procés de professionalització.
  • Les solucions per millorar la rendibilitat de les explotacions caprines es dirigeixen a: pagament de serveis ecosistèmics, millora dels ingressos per la PAC, gestió (sanitat, alimentació, instal·lacions i producció), tenir dades per prendre decisions i associacionisme.

 

[vcex_button url=”https://www.cabrandalucia.com/2022/07/05/%C3%A9xito-rotundo-de-la-duod%C3%A9cima-edici%C3%B3n-del-foro-nacional-del-caprino/” title=”AMPLIA LES CONCLUSIONS EN AQUEST ENLLAÇ” style=”flat” align=”left” color=”GREEN” size=”small” target=”self” rel=”none”]AMPLIA LES CONCLUSIONS EN AQUEST ENLLAÇ[/vcex_button]

 

Col·laboradors