skip to Main Content

Conèixer els fets abans de decidir. Saps quants nutrients aporta 100 grams de carn vermella?

La carn ha estat i continua sent una font important d’aliments que proporciona una àmplia gamma de nutrients valuosos que el nostre cos pot absorbir fàcilment. Juntament amb altres aliments d’origen animal com el peix, els ous i la llet, també juga un paper important en la cultura d’Europa. La carn és una excel·lent font de diverses vitamines, minerals i micronutrientes essencials que el cos pot absorbir fàcilment. Per exemple, una porció de 100 g de carn vermella proporcionarà al voltant del 25% de la quantitat diària recomanada (RDA) de riboflavina, niacina, vitamines B5 i B6, i dos terços de la vitamina B12.

Les dietes pobres en aliments d’origen animal poden conduir a diverses deficiències nutricionals. Els estudis han demostrat que les dietes baixes en carn poden presentar riscos per al desenvolupament del cervell i el sistema reproductiu. Els aliments d’origen animal són essencials en els primers 1.000 dies de vida per als bebès i per al desenvolupament de l’esquelet i el cervell dels preadolescents.

Existeixen diversos compostos bioactivos importants en la carn i productes carnis processats ​​com la vitamina B1, ferro, zinc, Lcarnitina, àcid linoleic conjugat, glutatió, taurina i creatina, que han estat estudiats per les seves propietats fisiològiques.

L’àcid linoleic conjugat (CLA), per exemple, ha cridat molt l’atenció en les últimes dues dècades per la seva varietat d’efectes biològicament beneficiosos. El CLA modula les respostes immunes i inflamatòries i millora la massa òssia, mentre que la carnosina posseeix fortes activitats antioxidants i antigènotóxiques, inclòs l’antienvelliment de les cèl·lules.

En resum, ens hem desenvolupat com a omnívors i la carn ha estat un component central de la nostra dieta durant milions d’anys. La carn i els productes carnis processats ​​es poden consumir de manera segura com a part de dietes saludables i equilibrades.

Més info a:
– https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22452730
– Should dietary guidelines recommend low red meat intake?
– Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017