skip to Main Content
Conèixer Els Fets Abans De Decidir. Un Món Sense Bestiar?

Conèixer els fets abans de decidir. Un món sense bestiar?

Per als europeus i la majoria de les persones a tot el món, un món sense bestiar no és alguna cosa que es requereixi. No obstant això, una fracció minoritària de la població europea està considerant un món “lliure de producció ramadera”. Aquesta postura clara i radical pot semblar seductora per a alguns que la consideren una visió coherent per al futur. No obstant això, l’eliminació singular d’un grup d’aliments complet del nostre futur portaria amb si una sèrie de conseqüències que sovint s’ignoren.

Avaluar tots els aspectes socials, ambientals i econòmics relacionats amb l’abandó del model ramader europeu és extremadament complex, fins i tot per als científics ramaders, i és gairebé impossible predir molts efectes secundaris.

No obstant això, hi ha cinc conseqüències clares:

1.- Europa perdrà un líder en bioeconomía. En una bioeconomía circular global, el bestiar té molts papers valuosos que desapareixerien en un món sense bestiar. En valorar els subproductes de la cadena alimentària, el bestiar contribueix a una agricultura més eficient. El reciclatge de recursos com la pastura, la palla i el segó que no són comestibles per a les persones és un procés important. Si el bestiar no els consumeix, aquests residus i subproductes podrien convertir-se ràpidament en una càrrega ambiental en si mateixos, a mesura que augmenta la demanda humana d’aliments processats.

2.- L’Europa rural s’esgotarà. Avui el bestiar és un component clau de l’Europa rural. El sector ramader contribueix substancialment a l’economia europea (168 mil milions d’€ anuals, el 45% de l’activitat agrícola total), a la balança comercial i crea ocupació per a gairebé 30 milions de persones. Sense bestiar, l‘èxode rural augmentarà, creant una pressió addicional a les nostres ciutats i una major desconnexió amb la naturalesa i amb el nostre patrimoni cultural. La terra abandonada també augmentaria el risc d’incendis forestals en un context d’escalfament global.

3.- L’ús i el preu dels fertilitzants sintètics augmentarà. El sector ramader no sols produeix aliments, sinó també una àmplia gamma de subproductes, començant amb fem i altres efluents. Avui, el 40% de la superfície conreada del món utilitza fertilitzants orgànics procedents de la producció ramadera. Per tant, un món sense bestiar conduirà a un augment important de l’ús de fertilitzants sintètics.

4.- El patrimoni de la cultura alimentària europea desapareixerà, en part. Un canvi complet de la producció ramadera presentaria grans desafiaments per a satisfer les necessitats nutricionals de totes les poblacions. Sense carn, formatge, ous i peix en les dietes, la població de la UE no rebria suficients nutrients dietètics essencials diferents dels aliments que mengen. Els productes alimentosos per a animals són les úniques fonts no suplementàries disponibles d’alguns àcids grassos i vitamina B12.

5.- La petjada de carboni no veurà una disminució substancial. Des de la perspectiva del canvi climàtic, un món sense bestiar probablement no seria com alguns podrien esperar. Sense bestiar, el manteniment dels nostres prats i els paisatges de tanques es tornaria extremadament difícil. Els boscos guanyarien terreny i es tornarien més susceptibles al foc en cas de temperatures extremes.

Les informacions publicades procedeixen de la campanya #meatthefacts, campanya que s’ha posat en marxa per a donar a conèixer les informacions del sector ramader i carni i que compta amb el suport de la uecbv.eu.

Amplia la informació a: https://meatthefacts.eu/home/more-than-meats-the-eye/the-importance-of-livestock/