Consumidors, veterinaris i administracions reconeixen el treball desenvolupat pel sector ramader-carni durant la pandèmia

La plataforma Carne y Salud ha acollit una trobada virtual amb mitjans de comunicació i representants de la cadena alimentària on s’ha reconegut l’esforç realitzat pel sector ramader-carni per proveir la població espanyola i als mercats exteriors i per liderar el conjunt de la cadena agroalimentària.

La trobada ha comptat amb la participació del conseller d’Agricultura, Aigua i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa, Francisco Martínez Arroyo; el president de Col·legi Oficinal de Veterinaris de Madrid, Felipe Vilas; i el president de la Confederació Estatal de Consumidors i Usuaris (CECU), Fernando Móner, que han destacat la gran capacitat que ha demostrat el sistema alimentari en el seu conjunt i el sector carni en particular.

 

Per al representant de CECU, “els consumidors coneixen poc el sector i és per això que la seva reacció inicial davant l’abastament durant aquesta pandèmia va poder es de temor. Els que coneixem la cadena alimentària ja sabíem que el sector anava a respondre garantint el subministrament i no anava a fallar i menys en una crisi com aquesta “. I va afegir que “cal aprofitar el moment en què estem per arribar als consumidors i que coneguin perfectament el sector. Les enquestes durant aquesta pandèmia mostren un canvi molt positiu de percepció per part dels ciutadans “.

 

“Cal aprofitar el moment en què estem per arribar als consumidors i que coneguin perfectament el sector. Les enquestes durant aquesta pandèmia mostren un canvi molt positiu de percepció per part dels ciutadans “

Igualment s’ha posat de manifest que la producció càrnia a Espanya es basa en el Model Europeu de Producció, el més exigent de el món, que es fonamenta en pilars com la seguretat alimentària i s’estén als àmbits de la sanitat i el benestar animal, la sostenibilitat i els aspectes socials, garantint per tant el subministrament a la població de productes sans, segurs i de baix impacte mediambiental.

En aquest sentit, Francisco Martínez Arroyo va afirmar que “podem presumir que els productes que es produeixen a Espanya passen els controls més exigents i exhaustius de el món per oferir als consumidors aliments amb les màximes garanties”. “El compromís de el sector agrari és probablement el més ambiciós que qualsevol altre sector econòmic i tenim el sector ramader més compromès amb el medi ambient del món. Cal traslladar una imatge de el sector més positiva, cal comptar que s’estan fent les coses molt bé. ”

 

Els productes que es produeixen a Espanya passen els controls més exigents i exhaustius de el món per oferir als consumidors aliments amb les màximes garanties “

El sector és una font essencial per al desenvolupament socioeconòmic de país, amb una especial rellevància en el medi rural, on la seva activitat contribueix a evitar el despoblament i a generar riquesa, cohesió territorial i ocupació. De fet, la ramaderia s’empra de forma directa a Espanya a més de mig milió de persones, les indústries càrnies a 97.000 treballadors i el comerç minorista a altres 75.000, estimant-se que uns dos milions de persones viuen de la cadena ramader-càrnia a Espanya.

 

La ramaderia s’empra de forma directa a Espanya a més de mig milió de persones, les indústries càrnies a 97.000 treballadors i el comerç minorista a altres 75.000, estimant-se que uns dos milions de persones viuen de la cadena ramader-càrnia a Espanya.

7.000 milions d’euros en exportacions de carns i productes carnis

El sector, a més, realitza una important contribució positiva a la balança comercial d’Espanya, gràcies als més de 7.000 milions d’euros d’exportacions de carns i productes carnis. El conseller d’Agricultura de Castella-la Manxa va assenyalar que “el sector agroalimentari és clau per a la riquesa de la nostra economia ja que genera molts llocs de treball directes i indirectes al nostre país”.

Segons les dades de descens dels nivells de contaminació de l’aire que s’han anat conegut durant el confinament, s’ha posat de manifest que l’agricultura i la ramaderia no són ni els únics ni els més grans responsables de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Els sectors ramaders registren emissions com totes les activitats humanes, però no són ni de bon tros les principals causants de la contaminació de l’aire i el canvi climàtic i, a canvi, treballen des de fa molt de temps per ser part de la solució, afrontant mesures inexcusables per produccions cada dia més sostenibles i amb menor petjada ambiental, contribuint a l’repte mundial de tots els actors econòmics i socials per a garantir un futur sostenible per al nostre planeta.

Els sectors ramaders registren emissions com totes les activitats humanes, però no són ni de bon tros les principals causants de la contaminació de l’aire i el canvi climàtic.

 

En aquest sentit, Felip Vilas va intervenir per assenyalar que l’aplicació de la R + D + I està permetent desenvolupar nous sistemes de producció i noves tècniques amb un menor impacte ambiental, amb l’objectiu d’una reducció progressiva de les emissions de gasos d’efecte hivernacle , sense ser autocomplaents, sinó avançant de la mà dels científics i tècnics, les administracions públiques i explicant-als consumidors.

Com a exemples d’aquest esforç es van assenyalar els treballs per reduir un 15% la petjada de carboni en el sector boví (Projecte Life Beef Carbon), o les dades de reducció de les emissions d’amoníac (47%) i metà (54%) en el sector porcí, segons l’Inventari Nacional d’emissions de Contaminants atmosfèrics), i tenint en compte que ja hi ha produccions com l’oví o el conill que no tenen pràcticament emissions.

D’altra banda, es va destacar també la feina dels sectors en els aspectes ètics i nutricionals de les produccions, amb una iniciativa pionera a Europa com el Segell de “Compromís Benestar Animal”, posat en marxa per totes les interprofessionals càrnies amb exigències i controls superiors als que exigeix ​​la pròpia normativa europea i nacional per a una major garantia de cara a consumidor, o el “Compromís de reformulació” signat per la indústria amb el Ministeri de Sanitat per reduir la sal, el greix o el sucre en els productes posats en el mercat.

El president de Col·legi de Veterinaris de Madrid va concloure: “El sector ha demostrat que és molt responsable per vocació, amb una gran professionalitat. Ha sabut adaptar-se al llarg de el temps en crisi molt grans fent reconversions, avançant fins i tot a allò que demanen els consumidors. La ramaderia és un motor al nostre país ara i en el futur que generarà llocs de treball “.

Lideratge i compromís amb la societat
Com a conclusió d’la trobada es va manifestar que el sector agroalimentari, amb el carni al capdavant, liderarà la recuperació econòmica després del coronavirus, reafirmant un cop més el seu compromís amb la societat per oferir productes de qualitat, segurs i amb els màxims estàndards de benestar animal i mediambientals.

El sector agroalimentari, amb el carni al capdavant, liderarà la recuperació econòmica després del coronavirus.

Col·laboradors