Dia Internacional de la Conscienciació de les pèrdues i el malbaratament alimentari

El 29 de setembre se commemora el Dia Internacional de la Conscienciació de les pèrdues i el malbaratament alimentari. La Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ha designat aquest dia per contribuir a sensibilitzar sobre la importància d’aquest problema i les seves possibles solucions. Segons la FAO al món cada any es malbarata un terç dels aliments produïts, les causes són múltiples i cal identificar-les.

A la Unió Europea (UE) es calcula que cada any es generen aproximadament 88 milions de tones de residus alimentaris i es calcula que el 53% del malbaratament es produeix a les llars.

Una de les causes que més contribueix a aquest malbaratament és la interpretació errònia per part del consumidor de la data de consum indicada a l’etiqueta dels productes.

  • La data de caducitat ens indica fins a quina data l’aliment es pot consumir amb seguretat. No consumiu cap producte si ha superat la data de caducitat.
  • La data de consum preferentens indica fins a quina data l’aliment té la qualitat esperada. Un cop depassada la data de consum preferent  l’aliment encara és segur, de manera que es pot consumir  sempre que s’hagi conservat com indica el fabricant, l’envàs es trobi intacte i l’aliment conservi les característiques organolèptiques pròpies.

Treballar per a la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari és una responsabilitat compartida entre tots que genera   beneficis per a la salut del nostre planeta i per a la societat.

Convidem a tothom a sumar-se a aquesta commemoració: Contra el malbaratament tu hi tens molt a fer!!!

 


IV Setmana contra el Malbaratament Alimentari

 

AECOC liderarà, fins al 2 d’octubre, les accions de la IV Setmana contra el Malbaratament Alimentari que, un any més, involucrarà ciutadans, empreses i administracions públiques en accions i projectes destinats a sensibilitzar la societat sobre el valor dels aliments.

Una de les accions més destacades d’aquesta IV Setmana contra el Malbaratament Alimentari serà la Marea Verda que, per segon any consecutiu, tenyirà d’aquest color els espais més emblemàtics de pobles i ciutats de tota la geografia espanyola. L’acció es durà a terme el proper 29 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional de Consciència de la Pèrdua i el Rebuig d’Aliments, i tindrà com a objectiu sensibilitzar i involucrar la població en la lluita contra la pèrdua d’aliments.

Els punts de venda de les principals companyies de distribució de país s’exhibiran durant aquesta setmana cartelleria i missatges dissenyats per AECOC animant a redescobrir el valor dels aliments i fer un bon ús d’ells. De la mateixa manera, l’Associació facilitarà materials divulgatius per portar a les aules el compromís en la lluita contra el malbaratament.

I, un any més, els concursos seran protagonistes de la setmana. Aquest any, AECOC proposa als ciutadans esprémer la seva creativitat per crear els mini relats més originals amb temàtiques relacionades amb l’aprofitament i la posada en valor dels aliments.

Els més petits també tindran l’oportunitat de participar en la IV Setmana contra el Rebuig Alimentari. AECOC llançarà aquest any el primer Concurs de l’Superheroi i Superheroïna Contra el Rebuig perquè els nens i nenes d’entre 5 i 10 anys plasmen en el paper al seu heroi o heroïna que lluita contra el malbaratament.

Col·laboradors