El CSIC participa al desenvolupament del primer additiu mundial per reduir el metà en remugants

Un equip de recerca de l’Estació Experimental del Zaidín (EEZ-CSIC), Granada, ha provat en assajos amb animals l’eficàcia de Bovaer, un additiu amb capacitat de reduir les emissions de metà un 30%. Aquest compost molecular inhibeix l’activitat dels microorganismes estomacals responsables de les emissions de metà. L´estudi de l´EEZ confirma que l´ús de l´additiu Bovaer no compromet la seguretat del remugant ni del medi ambient, a més de no produir efectes perjudicials sobre la digestió o la ingesta de l´animal. Aquest additiu proporcionarà una nova eina al sector ramader per avançar en sistemes de producció d’aliments més sostenibles, segons indiquen els investigadors.

 

Recentment, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (European Food Safety Authority, EFSA) ha emès el primer informe positiu a Europa sobre l’ús d’aquest additiu alimentari per reduir les emissions de metà en remugants.

L’additiu, que conté la molècula 3-nitrooxypropanol (3-NOP), responsable de l’activitat antimetanogènica, ha estat desenvolupat durant els darrers 10 anys i el seu procés de sol·licitud d’autorització i registre va començar fa dos anys per l’empresa DSM Nutritional Products. L’equip de l’EEZ ha estat pioner a provar l’efectivitat de la molècula en assaigs amb animals i ha participat en la identificació del mecanisme d’acció, fet que ha contribuït a ser aprovat.

El compost 3-NOP inhibeix directament l’activitat de les arquees metanogèniques, els microorganismes responsables de la producció de metà al rumen, aconseguint una reducció de les emissions del 30% sense afectar la digestió ni la salut de l’animal.

Col·laboradors