“El Govern han de fer una llei que impedeixi l’intrusisme i que es denomini ‘carn’ a una cosa que no ho és”

Ganaderas en Red  són un col·lectiu de dones professionals de la ramaderia extensiva i el pasturatge que es donen suport mútuament tanta nivell personal, com en el laboral. Busquen que la seva veu arribi a les institucions i que, com la resta del col·lectiu del sector carni, no se’ls acusi de ser culpables del canvi climàtic en un entorn que respecten i preserven. Des d’Anafric volem posar en valor la seva posició, el seu treball col·lectiu i la seva defensa del sector que, com mostra la nostra associació, ha de ser part de la solució, no el problema.

 

-Quantes ramaderes conformen el col·lectiu i quan va començar a funcionar?

Ara a Ganaderas en Red som unes 170 ramaderes i pastores d’extensiu. Vam començar al 2015 amb unes 20 companyes que es van unir quan van veure que no hi havia grups de dones ramaderes i davant la necessitat d’un suport mutu.

-La ramaderia (la professió), té gènere?

Com tot treball la ramaderia té gènere, però més imposat pel costum que per la realitat. Ganaderas en Red estem demostrant que fem les mateixes tasques que els homes i amb moltes ganes i donant-li un gir nou als nostres ramats per millorar-los i continuar sent respectuosos amb el medi natural i defensant el món rural.

“El bestiar en extensiu s’alimenta dels recursos al seu abast. I en mantenir aquests ecosistemes d’alt valor natural es produeix un segrest de carboni que és positiu”.

-El ramader/a neix o es fa?

Totes dues coses, tenim companyes que han pres el relleu de la seva família i unes altres que van començar de zero, i totes tenen cabuda en Ganaderas en Red. Normalment les “noves ramaderes” tenen una visió més oberta i les que han vist la ramaderia des de petites tenen més experiència. Això fa que tinguem molt a compartir i cada dia aprenem coses noves de totes elles.

-I el seu col·lectiu no sols té com a funció que se les respecti, sinó que també lluiten perquè diferents col·lectius i institucions respectin també la professió. Tenen molts fronts davant però el més important és que s’acusi el sector ramader de ser el culpable del canvi climàtic. Quins arguments posen sobre la taula per  defensar la ramaderia?


Hi ha molts estudis que demostren que la ramaderia extensiva no sols no influeix en el canvi climàtic si no que reverteix aquest procés. Els ramats de les nostres companyes es crien en extensiu, en contacte directe amb el medi ambient, per tant la càrrega ramadera és l’òptima per a aprofitar l’herba i pastura sense minvar-los ni perdre biodiversitat.

El bestiar en extensiu s’alimenta dels recursos al seu abast (pastures, deveses, guarets), per la qual cosa l’impacte contaminant que suposa la compra i transport de pinsos és gairebé nul. I en mantenir aquests ecosistemes d’alt valor natural es produeix un segrest de carboni que és positiu, al contrari que en sistemes industrials de cria de bestiar la base territorial dels quals és artificial.

“La seguretat alimentària es garanteix amb una correcta traçabilitat i amb animals sans criats en el seu ambient natural”.

-Com definiria els termes ‘benestar animal’ o ‘seguretat alimentària’? Ho diem perquè sembla que hi ha diferents paràmetres per a definir aquests termes: el que opina les administracions, la qual cosa opinen els col·lectius contraris a la ramaderia i el que opina Europa…

Benestar animal és que aquests puguin comportar-se seguint el seu instint natural, alguna cosa que en la ramaderia industrial i macro-granges no s’aconsegueix, però sí en ramaderia extensiva. La seguretat alimentària es garanteix amb una correcta traçabilitat i amb animals sans criats en el seu ambient natural.

 

 

El bestiar en extensiu com que s’adapta al mitjà en el qual viu té una immunitat més gran davant de malalties i es pot prescindir de medicaments i tractaments sistemàticament que acaben en la carn. Hem de ser capaços de diferenciar això i traslladar-ho al consumidor amb una legislació que doni suport a la ramaderia extensiva, tant a nivell nacional com europeu.

“La càrrega ramadera és l’òptima per a aprofitar l’herba i pastura sense minvar-los ni perdre biodiversitat”

-Vostès han participat en el recent cim pel clima de Madrid. Com valora la seva experiència?

Molt positiva, vam poder defensar la ramaderia extensiva ara que tal com dèiem abans estem  en el punt de mira. El públic assistent a la nostra xerrada va poder veure els beneficis ecosistèmics i la nostra aportació al medi rural respectant el medi ambient i com contribuïm de manera positiva per a pal·liar els efectes del canvi climàtic davat de produccions industrials que interfereixen en el medi ambient amb una alta càrrega contaminant i que necessita de molts recursos externs per a alimentar una càrrega ramadera tan alta.

-Des del seu punt de vista, com revertim des del sector de la carn, les informacions tendencioses i fins i tot falses que danyen al col·lectiu?

És molt important diferenciar entre ramaderia extensiva i industrial. Són dos sistemes molt diferents i és normal que el públic en general rebutgi el consum de carn pensant que tota la que es ven és igual. Cal acostar-se al consumidor, que vegin com viuen i es crien els nostres ramats i els avantatges d’aquesta forma de producció.

 

-El Govern d’Espanya acaba de tirar a caminar. Quin creu que serà la seva postura davant la crisi de reputació de la carn?

És aviat, però esperem que apostin per defensar i fer costat a la ramaderia extensiva. Necessitem normatives que ens protegeixin i que, sense augmentar una burocràcia ja  farragosa, permeti que la ramaderia extensiva faci un pas més i pugui fer-se més venda directa.

Algunes Ganaderas en Red transformen les seves produccions i fan venda directa, però cada vegada troben més traves i els és mes difícil oferir al consumidor un producte de tan alta qualitat. A més hi ha una moda de vendre productes d’alimentació alternativa que usa denominacions que no es correspon amb la realitat, com usar el terme “carn” per a hamburgueses de carn vegetal, embotits i sobrassada de fruita seca i vegetals… Han de fer una llei que impedeixi aquest intrusisme i que es denomini carn a allò que no ho és.

Ganaderas en Red en alguna ocasió hem traslladat a l’administració les nostres reivindicacions, i continuarem en aquesta línia per aconseguir un major suport a la ramaderia extensiva.

 

Col·laboradors