El Grup Operatiu REDaPORC, liderat per la interprofessional Interporc, avança en el desenvolupament d’una plataforma digital que faciliti la reducció de l’ús d’antibiòtics en granges i empreses porcines. REDaPorc està alineat amb l’estratègia One Health de la Unió Europea, que té com a objectiu minimitzar els danys i maximitzar els beneficis d’una gestió conjunta de la salut de les persones, els animals i el medi ambient.
Cristina Marí, del departament de Sostenibilitat d’INTERPORC ha destacat, durant la presentació de la plataforma a Alimentaria, que “REDaPORC busca identificar i caracteritzar els factors de risc, per exemple, en bioseguretat o malalties, del consum d’antibiòtics a les granges espanyoles de porcí de capa blanca. D’aquesta manera serà possible adoptar estratègies individuals i conjuntes per reduir l’ús dels antibiòtics”.
Per això, ha afegit Marí, “el grup treballa en la creació dʻuna plataforma dʻadhesió voluntària per a la captura i comparació dʻinformació de riscos sanitaris i de consum dʻantibiòtics, entre granges i empreses del sector porcí”.
El que busquem, ha conclòs, és “millorar l’eficiència del sector ramader en l’ús dels recursos, reduir el cost dels tractaments, contribuir a la millora del medi ambient en minimitzar les emissions per quilo de carn i prevenir la generació de bacteris resistents”.
REDaPORC, liderat per INTERPORC, compta amb la participació de les empreses Vall Companys, Cincaporc, Societat Cooperativa Ramadera de Casp i Societat Agroalimentària Tejares Hermanos Chico; les organitzacions Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (ANPROGAPOR) i Grup de Sanejament Porcí de Lleida (GSP); i la Universitat de Lleida. A més a més, són membres col·laboradors l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).