skip to Main Content
Guia Per A La Prevenció I Control De La Covid-19 En La Indústria De La Carn

Guia per a la prevenció i control de la covid-19 en la indústria de la carn

Els ministeris de Treball, d’Agricultura Pesca i Alimentació, conjuntament amb l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESA A) i diferents societats científiques han elaborat una guia per a la prevenció i control de l’covid-19 en la indústria càrnia. Es tracta d’una guióa basada en evidències científiques que permet garantir la seguretat dels aliments, protegir la salut i la seguretat de totes les persones que treballen en la indústria alimentària.

Algunes dades bàsiques a tenir en compte:

Abans d’anar a la feina.

  • Símptomes: vigilar si es té tos, febre, dificultat a l’respirar. No haurà d’acudir a la feina fins que s’hagi realitzat una valoració mèdica. No haurà d’anar a la feina fins a confirmar que no hi ha risc de contagi per a la persona ni per als altres.
  • Si s’ha estat en contacte amb una persona persona que pogués haver estat contagiada, no anar a la feina.
  • Riscos laborals elaborarà un informe que acredita la incapacitat temporal i els serveis d’atenció primària rastrejaran els contactes.

Transport i mobilitat.

  • La mascareta és obligatòria. Utilitzar les opcions de mobilitat que millor garanteixin l’espai de 1,5 metres de distància de seguretat.
  • Si s’utilitza bici, moto o es va caminant a la feina, utilitzar mascareta.
  • Si s’utilitza transport públic, mascareta obligatòria.
  • Si s’utilitza vehicle privat o proporcionat per l’empresa, podran desplaçar dues persones per cada fila de seients.
  • En els vehicles amb cabines o furgonetes, només podran viatjar dues persones.
  • En autobusos d’empresa, hi haurà distància entre viatgers, s’utilitzarà mascareta i hi haurà neteja i desinfecció diària.

Mesures de caràcter organitzatiu

  • S’avaluarà els treballadors especialment sensibles a la infecció per coronavirus i elevaran mesures de prevenció i protecció.
  • Es conscienciarà als treballadors sobre la importància de comunicar el més aviat possible els símptomes.
  • S’establiran zones d’entrada i sortida
  • Es promouran els horaris de sortida i entrada escalonats.
  • Hi haurà cartells informatius sobre higiene de mans i mesures de prevenció de l’contagi per vies respiratòries.
  • Es potenciarà el teletreball.
  • S’establiran torns de treballadors on sempre siguin el mateix nombre i composició.
  • Es reforçaran les mesures higièniques per minimitzar la contaminació creuada.
  • Totes les mesures anteriors, també es compliran en zones comuns (magatzems, lavabos, vestuaris, menjadors).
  • Rentamans de pedal en zones comuns.
  • S’evitarà l’accés de persona aliena.

Formació i informació de les mesures preventives

  • Establir canals de comunicació i què fer davant l’aparició de casos.
  • Ús de cartells i senyalètica amb imatge senzilla i idioma comprensible.

Mesures higièniques de caràcter general

  • Rentat freqüent de mans amb aigua i sabó.
  • Mantenir un aprovisionament de mocadors d’un sol ús, aigua, sabó, gel hidroalcohólico i EPI
  • Tossir i esternudar dins de la mascareta
  • Evitar tocar-se els ulls, boca i nas.

Neteja, desinfecció i ventilació

  • Garantir la neteja i desinfecció de llocs de treball i mitjans de transport a diària. Aquesta s’intensificarà en funció de l’ús.
  • Neteja i desinfecció diària de superfícies, manilles, poms, baranes, botons, lavabos, àrees de descans, vestuaris, menjadors, màquines d’auto-venda automàtica i fonts d’aigua.
  • S’ha d’assegurar la protecció de el personal encarregat de la neteja.
  • Augmentar la renovació de l’aire en els espais de treball de forma diària.

Gestió de residus

  • S’ha de disposar de papereres en tots els punts on siguin necessàries.
  • Es recomana que els mocadors d’un sol ús siguin dipositats en una paperera amb tapa i accionada amb pedal.
  • El material d’higiene personal, va a la paperera normal.

Col·laboració amb Inspecció de Treball i la SS

  • Es poden planificar visites conjuntes a les empreses per elaborar els corresponents informes.
  • L’empresa ha de col·laborar.

Gestió de treballadors malalts, contactes estrets o especialment sensible

  • S’ha de garantir que qualsevol persona que desenvolupi símptomes sospitosos de COVID-19 i / o tingui un diagnòstic de cas confirmat de COVID-19 pugui aïllar-se de la resta de treballadors de manera efectiva. En cas de conviure amb altres treballadors de la indústria càrnia, la persona treballadora serà aïllada en una habitació individual i utilitzarà mascareta.
  • En cas que l’allotjament no permeti aquest tipus d’aïllament, es buscarà una alternativa per a l’aïllament i quarantena d’aquestes persones treballadores.

Incapacitat temporal

  • A l’objecte de protegir la salut pública, es consideren, amb caràcter excepcional, situació assimilada a accident de treball.
  • El servei sanitari de el servei de prevenció de riscos laborals ha d’elaborar l’informe perquè quedi acreditada la indicació d’incapacitat temporal (IT), per tal de facilitar als serveis d’atenció