Jornada sobre l’impacte al sector ramader i la salut de l’Estratègia “De la Granja a la Taula”

La Plataforma Carne y Salud va organitzar una jornada online per analitzar l’impacte sobre el sector ramader espanyol i la salut de l’estratègia ‘De la Granja a la Taula’ presentada recentment per la Comisión Europea.

“Necessitem una aposta comuna per defensar els nostres productes, el nostre model de producció ramadera i la nostra dieta mediterrània, amb un consum equilibrat de tots els aliments per a la salut”, va manifestar l’eurodiputada Clara Aguilera en la seva intervenció en la jornada online organitzada per la Plataforma”.

Clara Aguilera va indicar que, com a membre de la Comissió d’Agricultura i Desenvolupament Rural de Parlament Europeu i ponent del seu grup polític en aquest tema, té un alt interès a conèixer l’estat d’opinió i la informació dels sectors, per configurar adequadament l’opinió de el Parlament Europeu i la direcció de la normativa que es generarà a partir d’l’any que ve per desenvolupar l’Estratègia i el Pacte Verd.

L’eurodiputada ha destacat que no hi ha un coneixement adequat a nivell polític ni social sobre el que aporten les produccions ramaderes i el potencial que ofereixen a la societat en els diferents àmbits i les millores que s’han promogut i se segueixen treballant en temes de sostenibilitat, salut o model productiu.

 

A la jornada es van posar damunt de la taula els punts essencials de la proposta de la Comissió Europea pel que fa a la producció ramadera ia la carn, amb intervencions d’experts en sostenibilitat, salut i dret agroalimentari, per abordar el que el sector considera com un futur amenaçador si aquesta estratègia de la UE, que sens dubte conté també nombroses propostes estratègiques de valor, segueix endavant en els termes en què s’ha presentat.

 

Intervencions:

Manuel Lainez, Dr. Enginyer agrònom i consultor en Recerca i Innovació Agroalimentària, va recordar que la ramaderia només representa un 7,8% de les emissions de GEI d’Espanya, segons les dades oficials de l’Inventari d’Emissions del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, davant dels corresponents a sectors com el transport (27%), indústria (19%) o la generació elèctrica (17%).

Antonio Escribano, especialista en Endocrinologia i Nutrició i en Medicina de l’Esport va exposar que l’estratègia no ha de ser “de la granja a taula ‘, sinó’ de la granja al salut ‘,’ de la granja al l’organisme ‘, ja que els aliments de la taula cal consumir-los per incorporar els seus nutrients a l’organisme, i determinats enfocaments restrictius com els que planteja la Comissió Europea poden desembocar en carències nutricionals.

José Luis Palma, especialista en Dret Agroalimentari, va comentar que la comercialització de productes amb base vegetal sota denominacions de productes carnis podria qualificar com a acte de competència deslleial, a la llum del RD 474/2014 que estableix la norma de qualitat dels derivats carnis. Res impedeix que aquests productes es comercialitzin, però no apropiant d’una denominació que no els corresponent.

 

Vídeo de les intervencions:

 

Vídeo 1: https://youtu.be/mxsEE4q-YbQ – Introducció. José M. Alvarez, portaveu de Carne y Salud

Vídeo 2: https://youtu.be/XYc1AnYQsCQ – Sostenibilitat de la producció ramadera espanyola. Dr. Manuel Lainez

Vídeo 3: https://youtu.be/5js54dG6-Co – Implicacions per a la salut dels europeus de la restricció de consum de carn plantejada a l’estratègia “Farm to Fork”. Dr. Antonio Escribano

Vídeo 4: https://youtu.be/YGCN7rygDow – Les denominacions càrnies en productes sense carn. Dr. José Luis Palma

Vídeo 5: https://youtu.be/w79MdDpaQww – Intervenció de Clara Aguilera. Diputada al Parlament Europeu

Vídeo 6: https://youtu.be/IFobuU_C9fY – Debat final

 

Col·laboradors