L’1 de febrer entra en vigor el nou acord de lliure comerç entre la UE i el Japó

El proper 1 de febrer de 2019 entrarà en vigor el nou Acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Japó després de les respectives ratificacions parlamentàries.

Aquest Acord eliminarà la majoria dels aranzels (valor que ascendeix aproximadament a mil milions d’euros anuals) que les empreses de la UE paguen per exportar al Japó i es permet l’accés a un mercat de 127 milions de persones per als productes agrícoles clau.

En concret, l’exportació de carn de porcí processada quedarà lliure d’impostos, així com s’anirà produint un alliberament parcial de les exportacions de carn de porcí fresca, el que permetrà obrir oportunitats addicionals de negoci per exportar productes de porcí.

Per a la carn de boví, els aranzels es reduiran del 38,5% al ​​9% al llarg d’un període de 15 anys i per a un volum significatiu de productes carnis de boví, permetent anar augmentant les exportacions al Japó. Per la seva banda, la carn de boví japonesa gaudirà d’un accés lliure d’aranzels al mercat de la UE.

En aquest sentit, diversos membres d’ANAFRIC van mantenir el passat mes de desembre una trobada amb un alt representant del Ministeri d’Agricultura del Japó davant la visita d’un grup d’inspectors del país nipó amb l’objecte d’homologar el protocol del sistema de prellistat, pel que les autoritats japoneses deleguen en les espanyoles la potestat d’autoritzar empreses per exportar i establir la llista d’establiments autoritzats per exportar carn de boví al Japó.

A més, l’acord assegura també la protecció de les indicacions geogràfiques de tots dos tant al Japó com en el territori de la UE.

Així mateix, han acordat simplificar el procediment d’aprovació i autorització i que el procés d’importació es completi sense una indeguda càrrega burocràtica.

Finalment, l’acord no reduirà els estàndards de seguretat ni requerirà que les parts canviïn les seves opcions de política interna en temes com l’ús d’hormones o d’organismes genèticament modificats (OGM).

 

Foto: David Edelstein

Col·laboradors