La cadena ramader-càrnia mostra la seva unitat i compromís amb la sostenibilitat i resiliència econòmica, ambiental i social

Les sis organitzacions interprofessionals que representen el sector ramader-carni espanyol (ASICI, AVIANZA, INTERCUN, INTEROVIC, INTERPORC i PROVACUNO) han posat de manifest la seva unitat d’acció i el compromís per posar en valor i defensar els interessos de tota la cadena i garantir seva sostenibilitat i resiliència econòmica, ambiental i social per contribuir a la recuperació i l’estabilitat que necessita Espanya per afrontar els reptes de futur.

En el marc de dues de les cites més representatives per al sector, FIGAN 2021, la Fira Internacional per a la Producció Animal que se celebra a Saragossa, i el 21è Congrés Aecoc de Productes Carnis i Elaborats que té lloc a Lleida, han intervingut Javier López i Alberto Herranz representant a les sis organitzacions interprofessionals i han defensat que “només junts podrem afrontar els reptes i oportunitats que experimentarà el sector en els propers anys en el marc d’Estratègies com la de la Granja a la Mesa o dels Fons Europeus Next Generation EU , així com importants fenòmens com el canvi climàtic o el repte demogràfic “.

Provacuno, a FIGAN

Javier López  ha indicat en FIGAN que “les sis interprofessionals de la cadena, des d’una posició de lideratge en el sector, hem unit forces en una col·laboració sense precedents en el nostre àmbit econòmic per assumir nous compromisos que actuïn en favor de la reconstrucció econòmica i social d’Espanya i contribueixin a superar els reptes comuns “.

Interporc, a AECOC

Per la seva banda, Alberto Herranz ha manifestat al Congrés Aecoc que la cadena ramader-càrnia és un important ecosistema generador de oportunitats i busquem que ho sigui encara més. “A tot el país, dos milions de persones viuen de la cadena ramader-càrnia, amb presència majoritària en el medi rural, en molts municipis amb menys de 5.000 habitants que són els més afectats per la despoblació.

La ramaderia aporta més de 15.000 milions d’euros a la producció agrària, mentre que la indústria càrnia factura més de 26.000 milions d’euros, el que la situa com a líder de tot el sector alimentari amb el 22,6% de total, i una aportació a la balança comercial de país amb carca de 9.000 milions d’euros d’exportacions “, ha destacat Herranz, concloent que” tots els que formem part de la cadena ramader-càrnia estem compromesos amb contribuir a el progrés econòmic del nostre país “.

 

La ramaderia aporta més de 15.000 milions d’euros a la producció agrària, mentre que la indústria càrnia factura més de 26.000 milions d’euros, el que la situa com a líder de tot el sector alimentari

 

L’àmbit d’el sector va des del internacional al local, ja que el manteniment de la ramaderia en el medi rural genera activitat econòmica en l’àmbit local a través de les més de 400.000 explotacions ramaderes actives i de les empreses instal·lades al territori, en moltes ocasions, en municipis de menys de 5.000 habitants, que es troben en una especial greu situació com a conseqüència de la despoblació, el que la converteix en un agent fonamental per a la vertebració del territori i per afrontar la despoblació.

Exemplaritat i compromís de el sector amb l’estabilitat

El sector agroalimentari espanyol, amb el sector ramader-carni al capdavant, ha demostrat durant tot el període de pandèmia que actua amb sentit d’Estat per assegurar la disponibilitat de productes per a tota la població.

Després del llarg període de pandèmia, ha arribat el moment de la recuperació econòmica, en què les entitats públiques i privades han de col·laborar juntes per al progrés econòmic i social de país. I la cadena ramader-càrnia manifesta el seu compromís amb la transformació de tota la cadena de valor per augmentar la seva competitivitat, sostenibilitat econòmica i ambiental, així com les seves capacitats de digitalització, com podrem observar en el desenvolupament de ve perte agroalimentari que dissenyarà el Govern de Espanya en estreta col·laboració amb el sector i la cadena.

 

La cadena ramader-càrnia manifesta el seu compromís amb la transformació de tota la cadena de valor per augmentar la seva competitivitat, sostenibilitat econòmica i ambiental, així com les seves capacitats de digitalització.

En aquest sentit, les polítiques públiques juguen un paper fonamental en la reactivació dels diferents sectors, com l’agroalimentari que, després d’un gran esforç en els darrers anys, necessiten comptar amb un context estable per avançar en les seves activitats. Per mantenir la capacitat exportadora i la productivitat, és fonamental mantenir un marc fiscal estable, evitant efectes distorsionadors sobre el conjunt de la cadena càrnia, que portarien a impactes regressius, reduint els seus ingressos en diversos centenars de milions d’euros, i presentant una naturalesa clarament regressiva en gravar especialment a les llars de renda més baixa.

 

[vcex_divider_dots color=”#dd3333″ margin_top=”10″ margin_bottom=”10″]

 

Compromís amb els sistemes alimentaris, sostenibilitat i salud

Les sis interprofessionals de la cadena ramader-càrnia treballen en els desafiaments i metes a aconseguir en el nostre sector per abordar les millors solucions possibles i propostes de futur amb consens i compromís. La cadena vol seguir contribuint a la sostenibilitat ambiental i dels sistemes alimentaris, tal com han traslladat en el marc de la Cimera de Sistemes Alimentaris de l’ONU.

La producció ramader-càrnia és un pilar fonamental i insubstituïble de el Sistema Alimentari Mundial, ia més, és imprescindible com a protector i conservador dels nombrosos models de biodiversitat i patrimonis naturals i culturals que posseïm a Espanya.

El sector ramader-carni forma part de la solució als reptes mediambientals, conscient que com qualsevol activitat humana, la seva activitat té una empremta ambiental. I alhora el sector manifesta que, tal com mostren les dades oficials de l’propi Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la ramaderia no és el principal responsable de l’canvi climàtic, representant únicament el 7,8% de l’total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) del nostre país, mentre que els sectors vinculats amb la producció i utilització d’energia generen gairebé les tres quartes parts d’aquests GEH.

Per afrontar els reptes mediambientals, la cadena porta molt de temps treballant i invertint grans recursos, talent i innovació per aconseguir un model de producció ramadera sostenible, circular, alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i neutra en emissions, desenvolupant noves tècniques de producció amb un menor impacte ambiental en tots els punts de la producció.

 

El sector ramader-carni forma part de la solució als reptes mediambientals, conscient que com qualsevol activitat humana, la seva activitat té una empremta ambiental.

 

És indubtable la importància i necessitat que es produeixin aliments sostenibles des del punt de vista ambiental, però també que tals aliments siguin saludables, assequibles i equitatius. El sector treballa per la promoció de dietes saludables, variades i equilibrades que incloguin vegetals i productes d’origen animal com la carn, seguint les recomanacions de consum expressades per les agències espanyoles i internacionals, com l’OMS, que estableix que “els aliments d’origen animal són les millors fonts de nutrients d’alta qualitat “.

Dietes que continguin una força de fruites i verdures i que incloguin un consum adequat de carn, producte indissoluble de la dieta mediterrània i que forma part la nostra cultura gastronòmica i social, i que aporta a la població proteïnes a preu assequible i d’alt valor nutricional, a més de nombrosos minerals i vitamines, com el ferro, fòsfor, zinc, potassi, seleni, magnesi, o la vitamina B12, que ens permeten mantenir-nos saludables.

 

[vcex_divider_dots color=”#dd3333″ margin_top=”10″ margin_bottom=”10”]

 

Aposta per la sostenibilitat i la digitalització i compromís amb el territori

Des de la cadena ramader-càrnia s’està desenvolupant un important projecte de futur i per refermar la competitivitat, proposant inversions en els àmbits de la sostenibilitat, la digitalització i l’economia circular. Per a això, més de 1.600 empreses i ramaders, el 73,6% de les quals són PIMES, coordinats sota les sis organitzacions interprofessionals de la cadena, s’han compromès més de 5.100 milions d’euros en un projecte lligat als fons europeus, que ha rebut el reconeixement dels Ministeris d’Indústria i Agricultura com el millor projecte privat rebut pel Govern, per la seva ambició en la transformació ecològica i digital que suposarà per al sector.

Aquest projecte reduirà la petjada de carboni en un 30% per als productes finals i aconseguirà fites com fer baixar els nivells d’amoníac en un 28%, la petjada hídrica en un 18%, els consums energètics en les granges en un 38% ia les indústries càrnies en un 22% i limitar l’ús de pinsos en un 15%.

 

Més de 1.600 empreses i ramaders, el 73,6% de les quals són PIMES, coordinats sota les sis organitzacions interprofessionals de la cadena, s’han compromès més de 5.100 milions d’euros en un projecte lligat als fons europeus, que ha rebut el reconeixement dels ministeris d’Indústria i Agricultura com el millor projecte privat rebut pel Govern, per la seva ambició en la transformació ecològica i digital que suposarà per al sector.

 

Aquest projecte enfortirà a més la cohesió territorial i l’impuls de l’Espanya rural, ja que tindrà un important impacte sobre totes les Comunitats Autònomes espanyoles, especialment en els petits municipis.

I en aquest sentit, les sis interprofessionals de la cadena han posat en marxa també la Xarxa Municipal Ramader-Càrnica, que es constitueix com un fòrum en el qual els municipis espanyols amb una presència rellevant d’activitat ramader-càrnia puguin compartir inquietuds, reptes i oportunitats, tornant-el protagonisme que mereixen en el debat nacional i defensar els compromisos de el sector, que impacten tan positivament en aquests territoris, generant activitat, ocupació i fixant la població en petits nuclis. Cal no oblidar que a Espanya la cadena situa més de la meitat de la seva activitat en municipis de menys de 5.000 habitants.

Per a això, s’ha subscrit un conveni de col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis  Províncies (FEMP) que dotarà a la Xarxa de suport, capacitat difusió i promoció, i nombrosos ajuntaments de regions com Extremadura, Cantàbria, Andalusia, Múrcia, Galícia o Castella-la Manxa estan formalitzant ia la seva participació en aquest projecte.

Col·laboradors