La ramaderia del futur: sostenible i rendible. Ovicebo, present en a fòrum d’alimentació Qcom

El Fòrum de l’Alimentació Qcom.es, juntament amb la col·laboració de Carn i Salut, ha celebrat la jornada línia Presenta i Futur de la ramaderia. La jornada compta amb la presentació d’Esperanza Orellana, directora general de Produccions i Mercats (MAPA) que va destacar la important contribució de la ramaderia a la balança comercial espanyola: 20.300 milions d’euros. Significa el 18% de les exportacions espanyola, per davant de les automobilístiques.

Orellana va destacar que “la ramaderia europea és diversa i biodiversa. A Espanya hi ha 165 races de bestiar, amb uns models heterogenis de producció. Tots ells complementaris”.

Però la ramaderia té una sèrie de reptes:

  • Els propis de la pandèmia
  • la sostenibilitat
  • El marc geopolític
  • La rendibilitat de les explotacions

“Quant al repte de la pandèmia, he de destacar l’excel·lent treball realitzat pels professionals de sector i hi ha posar en valor a el sector de l’hostaleria, que és el que s’ha vist més afectat”. El repte de la sostenibilitat, explica Orellana, “cal discernir l’impacte de la ramaderia de la resta d’activitats econòmiques. Totes han tingut el seu impacte en el medi ambient. Però el ramader, ha estat el sector productiu que més ha baixat les seves emissions sobre el medi ambient. la ramaderia i l’agricultura es relaciona amb el canvi climàtic sense cap criteri “.

Emmarcat en aquest aspecte de sostenibilitat, també es relaciona amb el benestar animal. “Els canvis s’estan duent a terme molt ràpid. Cal comunicar-los a la societat. Cal comunicar totes les coses bones que fan les explotacions ramaderes”.

Pel que fa a la rendibilitat de les explotacions, la directora general de Produccions i Mercats ha afegit que “només les explotacions rendibles poden afrontar amb èxit els punts anteriors. Espanya està realitzant un gran esforç perquè ningú, cap ramader, es quedi enrere. A través d’ els fons europeus, es posaran en marxa instruments per valor de 1.000 milions en tres anys per impulsar la bioseguretat, modernització d ‘equips, ramaderia i agricultura 4.0, al costat de gestió d’energies netes.

Anafric també present a través de Ovicebo

A més es va comptar amb les exposicions de Carlos Martín Ovilo, cap d’Unitat adjunt. Unitat de Productes Animals. DG AGRI. Comissió Europea, i Manuel De el Pou Ramos, responsable de Mercat per Oví i Cabrum. Unitat de Productes Animals. DG AGRI. Comissió Europea, que exposaran la seva visió sobre el futur de la ramaderia a Europa.

A continuació es va organitzar una taula rodona sota el títol “Principals reptes de la producció ramadera a Espanya”, on van intervenir Jaume Bernis, responsable de Ramaderia en la Comissió Executiva de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG); Miguel Ángel Higueras, director de l’Associació Nacional de Productors de Bestiar Porcí (Anprogapor); Matilde Moro, gerent de l’Associació Espanyola de Productors de Boví de Carn (Asoprovac); Román Santalla, secretari de Ramaderia d’Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA); Juan Rafael Leal, vicepresident de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya; Manuel Vázquez, responsable de la Sectorial de Boví de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA); Julián Piraces, president de l’Associació Nacional de Ramaders-Recriadores de Bestiar Oví de Carn (Ovicebo); i José Luis Tainta Pikabea, representant de l’Associació de Productors cunicolas (Cuniber).

Pel que fa a Anafric, Julián Piracés, com a president de Ovicebo (present en Anafric), va destacar l’alt valor ecològic i paisatgístic associat a l’bestiar oví, encara que en els últims 30 anys, “s’ha reduït un 40% la cabanya .. . molt possiblement a conseqüència de la rendibilitat.

El bestiar oví té un comportament, pel que fa a consum, propi: es concentra en certes celebracions i les exportacions són atomitzades, “tot i que ara després del Brexit som la principal productora d’Europa. Podem presumir de ser la ramaderia extensiva per naturalesa. A cap ramader li interessa que el seu ramat estigui en males condicions perquè va en contra dels seus principis, primer, i segon … per la rendibilitat “.

Piracés també va posar en èmfasi que “el sector necessitava comunicar més o transmetre una imatge positiva de la nostra ramaderia” ia més va parlar de la “barcodependencia” pel que fa a exportacions es refereix. “Es exporta el 15% de la qual depèn l’altre 85%”, explica el president de Ovicebo. “Sense renegar del vaixell, hauríem d’estar lluitant per comercialitzar carn amb el segell de qualitat, en lloc de l’animal”.

Julián Piracés també va parlar de l’anomenada “carn artificial”. “És una estafa. Si et diuen ‘prova-ho sembla carn … doncs menja la carn de veritat’. En el nostre sector no he vist una defensa acèrrima”.

 

 

 

Col·laboradors