Premi per a Anafric i les empreses associades pel taller Projecte d’innovació en productes carnis amb l’EHTB

El programa en el qual Anafric participa a través de les seves empreses associades  Carns RomeuCarns PontSucarnViñals SolerJ Milà i Companyia General Carnia  és  el “Projecte d’innovació en productes carnis”, que s’imparteix des de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona (EHTB) , i que està tutoritzat per Dolors Espuña. Aquest projecte ha estat seleccionat entre centenars de projectes per Dualiza Bankia i premiat amb 10.000€, el màxim previst, que servirà perquè l’EHTB pugui millorar el programa.

Des de 2006, Anafric ha marcat la línia de treball d’aquest projecte amb la finalitat que la formació “s’adapti a la realitat de les empreses i del mercat”.

Cada curs és impartit a 16 alumnes. “Són cursos gairebé personalitzats, dirigits a persones amb dificultats d’adaptació d’altres països, que necessiten d’una formació per a aconseguir un treball o bé per a alumnes que no han acabat l’ESO”, explica Espuña. El més important d’aquests cursos, a part de la consecució d’una titulació final, “és la motivació dels alumnes, les ganes d’aprendre”.

Quan Espuña parla de motivació ho fa amb coneixement de causa. “Tenim a un mateix grup des del principi de curs. No hi ha pràcticament abandons. I acabem sabent molt de les circumstàncies personals que envolten a cada alumne. Una gran majoria són joves procedents d’altres països, que han arribat al nostre país amb la il·lusió de buscar un futur millor. Tenim des de menors no acompanyats, fins a joves que han arribat en pastera o incloc caminant des del Pakistan. Són tantes realitats i tantes les il·lusions que per a molts d’ells fer aquests cursos ja és un triomf”.

Per a Dolors Espuña el programa Establiment del Sector Carni és un èxit, però també aporta el seu punt de crítica social: “Els joves espanyols no tenen interès per una professió amb moltes sortides i en el qual els alumnes que fan un bon curs, normalment són contractats per les empreses que participen en el programa. És necessari realitzar una labor de conscienciació social a favor de les professions més tradicionals. Els oficis de sempre. Aquelles que sempre estaran. I aquesta labor ha de començar en l’ESO”.

Aposta de futur

El premi de Bankia per a aquest projecte significa l’aposta per una professió de present i, sobretot, de futur. “L’administració té uns pressupostos molt limitats i aquest premi ens ajudarà a enfortir la implicació amb el grau mitjà de Tècnic en Elaboració de Productes Alimentaris. És a dir tindrem un projecte que abasta des de l’especejament de la carn fins al producte en la taula, gràcies als elaborats carnis”.

La professió s’adapta al mercat. Fa 12 anys, quan va començar a impartir-se aquest projecte, la formació era d’especejament de carn. Avui dia, la visió estratègica de la professió inclou el producte del camp a la taula. Una visió transversal gràcies a les empreses que participen en Anafric, que fan possible un treball ben fet, ben valorat i il·lusionant.

Col·laboradors