skip to Main Content

Quant costa al sector del boví a Catalunya la cisticercosi?

En un estudi realitzat per Minerva Laranjo de l’IRTA-CReSA sobre el cost de la cisticercosi en el sector boví a Catalunya durant el període 2013-2015, conclou que va ser de 142.000 euros/any.

La cisticercosi (el boví és l’hoste intermediari del paràsit en el múscul) o teniasi (els humans som l’hoste definitiu a l’intestí) té un cost total de 155.000 euros/any, dels quals 142.000 euros/any són per al sector carni i 13.000 euros/any el cost associat per a les persones afectades.

Tant a nivell sectorial com de salut humana, la cisticercosi / teniasi té una incidència molt baixa a l’escorxador (0,01%) i en la població (41 a 63 casos/any).

Pel que fa a la facturació total del sector, el cost que representa és baix, sent la partida del cost de més incidència el degut a les inspeccions postmortem (82% del cost i suportat per les autoritats sanitàries), seguit per les pèrdues derivades del decomís i congelació de canals (9,4%, suportat pel sector carni) i del cost associat a la teniasi en persones (8,6%).

Per a més informació: http://www.cresa.cat/blogs/sociedad/es/quant-ens-costa-la-cisticercosi-bovina/