Saps l’origen del terme vacuna?

Els termes vacuna i vacunació deriven de variolae vaccinae (verola de la vaca), terme encunyat per Edward Jenner per denotar la verola bovina. El va utilitzar en 1798 en la seva obra Una investigació sobre les causes i els efectes de les variolae vaccinae (verola bovina), en el qual va descriure l’efecte protector de la verola bovina contra la verola humana.

Durant l’últim quart de segle XVIII, Edward Jenner va estar exercint com a metge rural al comtat de Gloucester, a l’oest d’Anglaterra. Es va adonar que les dones que es dedicaven a munyir vaques s’infectaven amb la verola bovina però no obstant això quedaven immunes a la verola que patien els humans, fet que en aquella època era molt comú que es transmetés amb certa facilitat.

Jenner, es va posar a investigar i va realitzar diversos assajos amb un nen de vuit anys a què li va injectar la ‘verola vacuna’ publicant en 1798 un informe que va titular ‘An enquiry into the causes and effects of variolae Vaccinae, known by the name of cow pox ‘.

Va ser un segle després, el 1881, quan Louis Pasteur va decidir encunyar el terme ‘vaccine’ (vacuna) en honor d’Edward Jenner, el primer que havia utilitzat dit vocable a l’incloure-ho en el títol de la seva recerca.

Et presentem el major documental fet a Espanya sobre el boví … i més concretament sobre la seva carn: Fans del Vacuno, fet per Provacuno. Us hem anat presentat diferents episodis de l’documental, però ara volem que vegeu el tràiler, on ser resumeixen les temàtiques que es van a destacar i que podem ajudar a donar difusió. La carn de vaca no només és salut per la seva carn i propietats … també és l’origen de les vacunes, que salven vides.

 

 

 

 

Col·laboradors