Trashumància Roadshow: sostenibilitat, tallers, artesania i ofici mil·lenari a Fitur de la mà d’Interovic

La Fira Internacional del Turisme, FITUR, ha estat l’escenari elegit per a la presentació de Trashumància Roadshow. Aquesta iniciativa, emmarcada dins del Programa Europeu que està duent a terme INTEROVIC entre els anys 2021 i 2023, aposta per mostrar la transhumància de manera atractiva als ciutadans d’avui. Gràcies a l’exposició mòbil, presentada a l’estand del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la societat tindrà l’oportunitat de visualitzar la transhumància. Un ofici de sempre que avui pot suposar una alternativa turística en sostenibilitat i conscienciació.

Trashumancia Roadshow és una finestra oberta al recurs biològic que representen les races autòctones que han sorgit amb el pas dels segles. Al costat de l’exposició de fotografies de races autòctones del fotògraf José Barea, que ha recorregut milers de quilòmetres per crear aquest material, Trashumancia Roadshow planteja activitats per fomentar el coneixement d’aquest maneig mil·lenari. Dinàmiques formatives sobre nous talls, showcookings, tallers d’artesania, esquil, filat de llana, mercats amb productors locals, senderisme, degustacions de carns i formatges són alguns punts del programa.

Unió del camp i la ciutat

Aquesta mostra itinerant mostra el Patrimoni Immaterial de la Humanitat que representa la transhumància. Suposa una oportunitat perquè els ciutadans tinguin accés a l’univers transhumant. En les diferents edicions,

Trashumancia Roadshow serà un pont entre el pasturatge, un ofici amb 3.000 anys d’història, i els ciutadans del segle XXI:

  • Primavera 2022: Canyada Real Soriana Occidental. Àvila – Torrecaballeros (Seg.) – Riaza (Seg) – Terres del Burgo i de Pinares (So.).
  • Tardor 2022: Canyada Real Vizana o De La Plata. Benavente (Za.) – Banys De Montemayor (Càc.).
  • Primavera 2023: Cañada Real Conquense (per determinar). Vilches (Ja.) – Tomelloso (Ciu.Real) – Regió muntanyenca de Conca – Guadalaviar (Te.)

Una ruta d’oportunitats per descobrir la transhumància allà on ha estat essencial. Amb activitats per a totes les edats, des de les dinàmiques escolars fins als més grans. Una trobada experiencial amb un dels mètodes de cria de bestiar amb més beneficis a nivell global de tot el món.

 

Tres carpes plenes d´història
Sobre la necessitat de cercar la millor qualitat de vida per als animals, la millor solució va ser la frescor de les muntanyes a l’estiu i la calidesa de les terres baixes a l’hivern. Aquest trasbals és el germen de les Cañadas Reales. Al nostre país, s’estima que hi ha prop de 125.000 quilòmetres d’aquest tipus de camins.

El maneig transhumant fomenta la biodiversitat gràcies a la pol·linització de les llavors vegetals a les llanes ia la femta de les cabanes. També la neteja el terreny, prevenint els incendis forestals. La transhumància és també un recurs econòmic i social. Possibilita l’activitat a les zones rurals buidades. Una economia circular que fomenta l?aprofitament de proximitat.

Agenda del Roadshow:

  • Exposició fotogràfica BESTIARIUM amb recorreguts guiats comentats per l’autor.
  • Tallers infantils i visites d’escolars (alumnes de 4t, 5è i 6è de primària).
  • Ruta i pas de bestiar transterminant pels carrers de les localitats.
  • Caravana informativa i carpes dactivitats.
  • Taller de filat artesanal amb llana merina (des de l’esquilat fins al final).
  • Exposició d’utensilis, eines i mostres de llana.
  • Taller de telers artesanals.
  • Degustacions gastronòmiques de carns de llet, xai i cabrit.

L’Organització Interprofessional de l’Oví i del Caprino, INTEROVIC, dóna suport a l’organització d’aquesta mostra itinerant, que cerca generar un espai de comunicació amb la societat.

Col·laboradors