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Conference On The Impact On The Livestock Sector And Health Of The “From Farm To Fork” Strategy

Conference on the impact on the livestock sector and health of the “From Farm to Fork” Strategy

Plataforma Carne y Salud organized an online workshop to analyze the impact on the Spanish livestock sector and health of the ‘From Farm to Fork’ strategy recently presented by the European Commission.

“We need a common commitment to defend our products, our livestock production model and our Mediterranean diet, with a balanced consumption of all foods for health,” said MEP Clara Aguilera in her speech at the online conference organized by the Platform ” .

Clara Aguilera indicated that, as a member of the European Parliament’s Committee on Agriculture and Rural Development and rapporteur for her political group on this issue, she has a high interest in knowing the state of opinion and the information of the sectors, to properly configure opinion of the European Parliament and the direction of the regulations that will be generated from next year to develop the Strategy and the Green Pact.

The MEP stressed that there is no adequate knowledge at a political or social level about what livestock productions contribute and the potential they offer to society in different areas and the improvements that have been promoted and continue to work on issues of sustainability, health or production model.

 

On the workshop, the essential points of the proposal of the European Commission regarding livestock production and meat were put on the table, with interventions by experts in sustainability, health and agri-food law, to address what the sector considers as a threatening future if this EU strategy, which undoubtedly also contains numerous strategic value propositions, goes ahead in the terms in which it has been presented.

 

Interventions:

Manuel Lainez, Dr. Ingeniero agrónomo y consultor en Investigación e Innovación Agroalimentaria, recordó que la ganadería solo representa un 7,8 % de las emisiones de GEI de España, según los datos oficiales del Inventario de Emisiones del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, frente a los correspondientes a sectores como el transporte (27 %), industria (19 %) o la generación eléctrica (17 %).

Antonio Escribano, especialista en Endocrinología y Nutrición y en Medicina del Deporte expuso que la estrategia no debe ser ‘de la granja a la mesa’, sino ‘de la granja a la salud’, ‘de la granja al organismo’, ya que los alimentos de la mesa hay que consumirlos para incorporar sus nutrientes al organismo, y determinados enfoques restrictivos como los que plantea la Comisión Europea pueden desembocar en carencias nutricionales.

José Luis Palma, especialista en Derecho Agroalimentario, comentó que la comercialización de productos con base vegetal bajo denominaciones de productos cárnicos podría calificarse como acto de competencia desleal, a la luz del RD 474/2014 que establece la norma de calidad de los derivados cárnicos. Nada impide que esos productos se comercialicen, pero no apropiándose de una denominación que no les correspondiente.

 

Vídeo de las intervenciones:

 

Vídeo 1: https://youtu.be/mxsEE4q-YbQ – Introducción. José M. Alvarez, portavoz de Carne y Salud

Vídeo 2: https://youtu.be/XYc1AnYQsCQ – Sostenibilidad de la producción ganadera española. Dr. Manuel Lainez

Vídeo 3: https://youtu.be/5js54dG6-Co – Implicaciones para la salud de los europeos de la restricción de consumo de carne planteada en la estrategia “Farm to Fork”. Dr. Antonio Escribano

Vídeo 4: https://youtu.be/YGCN7rygDow – Las denominaciones cárnicas en productos sin carne. Dr. José Luis Palma

Vídeo 5: https://youtu.be/w79MdDpaQww – Intervención de Clara Aguilera. Diputada al Parlamento Europeo

Vídeo 6: https://youtu.be/IFobuU_C9fY – Debate final